BIOFUTURE CARPATHIA SRL

| Sos. Dudesti Pantelimon 44, S3 Bucuresti | CUI: RO 34989072 | ORC: J40/11102/2015 | Telefon: 0720071717, 0722259813 |

SFATURI UTILE

Cele mai bune informatii sunt cele provenite din propria experienta. Bucuria rezultatelor obtinute prin folosirea deshidratorului este data si de aportul propriu, prin urmare va invit sa inovati. Imi permit totusi sa va dau cateva sfaturi utile in special celor mai noi in acest domeniu.

Pentru ca deshidratarea sa fie eficienta este nevoie ca sa fie indeplinite anumite conditii esentiale si anume:

 Alimentele (verdeturi, fructe, legume, carne etc) trebuie sa fie sanatoase. Un produs alterat va imbolnavi in scurt timp si pe cele sanatoase;

 Alimentele trebuie sa fie curate, nu doar de praf ci si de substantele cu care se stropesc. La fel si mainile dumneavoastra;

 Ustensilele de bucatarie pentru prelucarea produselor (cutite, curatitoare, feliatoare etc) trebuie sa fie absolut curate si dezinfectate;

 Tavile si sitele deshidratorului trebuie, de asemenea, sa fie curate si fara resturi de la utilizarea precedenta.

In functie de scopul deshidratarii, pentru folosire pe termen scurt (cateva saptamani) sau pe termen lung (peste 6 luni) timpul de uscare variaza proportional. De asemenea, daca vrem sa conservam rosii in ulei nu este necesar sa le deshidratam foarte mult. In schimb daca vrem sa le folosim peste iarna, la mancaruri gatite, deshidratarea trebuie facuta foarte bine.

Fructele de padure si strugurii se usuca corect si eficient daca le zdrobiti usor. In caz contrar coaja se usuca insa in interior ramane zeama care in timp fermenteaza. Peste iarna se pot macina si amesteca cu miere sau folosi in prajituri, sucuri sau ceaiuri.

Verdeata si plantele medicinale se usuca cel mai bine separand frunzele si florile de tulpina. Frunzele se usuca mai repede (cca 6-10 ore) insa tulpinile cel putin 24-36 de ore.

Ceapa trebuie uscata foarte bine altfel mucegaieste. Personal recomand prazul si ceapa verde care dau o aroma delicata.

Mazarea si fasolea verde se opareste inainte de deshidratare.

Aceiasi categorie de produs are timpi de uscare diferiti in functie de soi, cantitatea de apa inmagazinata, consistenta etc.

Fructele, dar mai ales legumele, tratate cu hormoni de crestere se deshidrateaza foarte greu iar rezultatul este nesatisfacator.